Witajcie :)
Pewnie zastanawiacie się co to za wynalazek owsianka z komosy ryżowej?:) To po prostu śniadaniowa wersja popularnej quinoi. Komosa ryżowa zawiera witaminy E, żelazo, wapń, magnez oraz błonnik więc warto właśnie od niej zacząć swój dzień. Przygotowanie takiej innej owsianki zajmie Wam ok 30 minut, ale efekt końcowy na pewno zaskoczy Was na plus. Przepis oryginalny podajemy za magazynem "Moje Gotowanie" nr.3/2014. Jednak polecamy Wam eksperymentować z różnymi mlekami oraz bakaliami.
Składniki (dla 2 osób):
łyżeczka oleju kokosowego
szklanka ziaren komosy ryżowej
szklanka mleka kokosowego
szklanka wody
szczypta soli
ulubione bakalie
odrobina miodu
Przygotowanie:
1. Do garnka dodaj olej kokosowy i poczekaj, aż lekko się podgrzeje. Wrzuć ziarna komosy i podsmażaj je, cały czas mieszając przez ok 5 minut. Zalej mlekiem i wodą, dosyp sól i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 20-25 minut.
2. Po ugotowaniu zdejmij garnek z ognia i zostaw "owsiankę" pod przykryciem na kilka minut, by ziarna doszły całkowicie do pożądanej formy. Dodaj odrobinę miodu i swoje ulubione bakalie - u nas daktyle i morele. Gotowe :)
Dziś wyjątkowo ocena tylko Julki - Taka wersja owsianki na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom orzechowych smaków oraz kasz na słodko. Moim zdaniem to po prostu "owsianka" z wyższej półki ;) Moja ocena: 9/10.
Ziarna mam, będę robić:)
OdpowiedzUsuńJa za komosą nie szaleję, ale ta kusi :)
OdpowiedzUsuńjakos ten olej kokosowy mi tu nie pasuje :) powinna sie nazywac komosianka
OdpowiedzUsuńPyszna :-) uwielbiam rożne rodzaje owsianek :_)
OdpowiedzUsuńNie bardzo przepadam za kaszą na słodko, ale wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńkomosianki jeszcze nie robiłam, kiedyś trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuńMniam :) Ja dziś miałam owsiankę, ale komosanka też jest super !
OdpowiedzUsuńPrzepysznie :)
OdpowiedzUsuńJuż wiemy na co zużyjemy ostatnią porcję komosy w naszej spiżarni (czyli karton pod łóżkiem xD)
OdpowiedzUsuń